على(ع) مظهر اسم جمع الهی

باسمه تعالی

على(علیه السلام) مظهر جمیع اسماء و صفات الهى 

 

 

زبان و قلمی که بخواهد دربارۀ قطب العارفین ، حضرت امیر المؤمنین علیه السلام بگوید و بنویسد، باید خود از نورانیت ساقی حوض کوثر چشیده باشند و مست از شراب طهور ربانی بوده باشد و مظهر تامّ طهارت ظاهری و باطنی بوده باشد. زیرا که «لا یَمَسُّهُ اِلاَّ المُطَهَّرُون»[۱] 

با ذکر صلوات بخوانید 

با نگاهی دوباره به صفحاتی از صحیفه نور، بیانی گران سنگ از عارف وصل امام خمینی(ره) که خود از قوس صعود و معراج بهره مند بود، به کلامی برخواهی خورد که در معرفی امام عارفان و زاهدان حضرت امیر(ع) بی بدیل است. هر چند که برای نیاز به شرح و توضیح دارد، ولی مطالعه اصل کلام نورانی آن بزرگوار خالی از لطف نیست:

«باید ما تأسف بخوریم از این که نگذاشتند دست‏هاى خائن، براى جنگ‏هایى که در زمان تصدى ایشان به امور بود، آن جنگ‏ها و جنگ‏افروزها نگذاشتند که چهره این مرد بزرگ در ابعاد مختلفى که دارد نمایان بشود. این بزرگوار شخصیتى است که داراى ابعاد بسیار است و مظهر اسم جمع الهى است[۲] که داراى تمام اسماء و صفات است. تمام اسماء و صفات الهى در ظهور و در بروز در دنیا و در عالم، با واسطه رسول اکرم در این شخصیت ظهور کرده است. و ابعادى که از او مخفى است، بیشتر از آن ابعادى است که از او ظاهر است. همین ابعادى هم که دست بشر به آن رسیده است و مى‏رسد، در یک مردى، در یک شخصیتى جمع شده است، جهات متناقض، جهات متضاد. انسانى که در حال این که زاهد و بزرگترین زاهد است، جنگجو و بزرگترین جنگجوست در دفاع از اسلام. اینها در افراد عادى جمع نمى‏شود، آن که زاهد است، به حسب افراد عادى، جنگجو نیست، آن که جنگجوست زاهد نیست. در عین حالى که در معیشت آن طور زهد مى‏کردند و آن طور در خوراک و در آن طور چیزها به حد اقل قناعت مى‏کردند، قدرت بازو داشتند، آن قدرت بازو را، و این هم جزء امورى است که جمعش، جمع متضادین است. در عین حالى که داراى علوم متعدده و داراى علوم معنویه و روحانیه و سایر علوم اسلامى است، در عین حال مى‏بینیم که در هر رشته‏اى، مردمى که اهل آن رشته‏اند او را از خودشان مى‏دانند، پهلوان‏ها حضرت امیر را از خودشان مى‏دانند، فلاسفه حضرت امیر را از خودشان مى‏دانند، عرفا حضرت امیر را از خودشان مى‏دانند، فقها حضرت امیر را از خودشان مى‏دانند، هر قشرى که اهل یک رشته است، حضرت امیر را از خودش مى‏داند. و حضرت امیر از همه است، داراى همه اوصاف است و داراى همه کمالات است.

بعضى کمالات حضرت که شاید یک قدرى مخفى مانده باشد از ادعیه حضرت معلوم مى‏شود. دعاى کمیل یک دعاى عجیبى است، بسیار عجیب. بعض فقرات دعاى کمیل از بشر عادى نمى‏تواند صادر بشود. «إِلهى‏ وَ سَیِّدى‏ وَ مَولاىَ و ربی صَبَرْتُ عَلى‏ عَذابِکَ فَکَیْفَ اصْبِرُ عَلى‏ فِراقِکَ» [۳]کى مى‏تواند این طور بگوید؟ کى این طور عشق به جمال خدا دارد که از جهنم نمى‏ترسد لکن مى‏ترسد که وقتى در جهنم برود، نازل شده از مقام خودش و به مرتبه‏اى برسد که محروم بشود از عشق او؟ از فراق، حضرت امیر مى‏نالد، از فراق حضرتِ حق تعالى ناله مى‏زند. این عشقى است که در باطن قلب او گداخته شده همیشه، و تمام اعمالى که از او صادر مى‏شود، از این عشق صادر مى‏شود، از این عشق به خدا صادر مى‏شود. ارزش اعمال روى این عشق و محبتى است که به حق تعالى هست، روى این فنا و توحیدى است که در انسان هست، و این سبب شده است که «ضَرْبَةُ عَلیٍّ یَوْمَ الْخَنْدَق افْضَلُ مِنْ عِبادَةِ الثَّقَلَین»[۴]. فرضاً که این ضربت را کس دیگر از دفاع اسلام زده بود اما از روى این عشق نبود، کارش هم اسباب این شده بود که اسلام ترویج پیدا کند، لکن چون مبدأ، مبدأ عشقى نبود، «افضل من عبادة ثقلین» نخواهد شد. انگیزه اعمال، انگیزه روحانیت اوست نه صورت او. شمشیر زدن، یک دست پایین آوردن است و یک کافر را کشتن، این دست پایین آوردن و کافر را کشتن، از خیلى اشخاص ممکن است صادر بشود، لکن گاهى اصلًا اجر ندارد و اصلًا فضیلت ندارد و گاهى فضیلت دارد تا برسد به آن جایى که «افْضَلُ مِنْ عِبادَةِ الثَّقَلَیْن». این روى آن عشق و توحیدى است که در قلب او هست، روى آن است که دست، دست او نیست، چشم، چشم او نیست، ید اللَّه است، عین اللَّه است. اینها را ما با لَقْلَقه لسان مى‏گوییم و نمى‏توانیم تصورش را بکنیم، البته تصدیقش کردیم به این که این طور است.[۵]



[۱]. سوره واقعه،آیه ۷۹٫

[۲]. عرفا برای قوس نزول و صعود(معراج) را به عوالم پنچگانه تقسیم می کنند که عبارتند از عالم احدیت، عالم واحدیت(عالم اسماء و صفات الهی)، عالم عقول مجرده، عالم مثال(عالم ملکوت)، عالم ملک یا شهادت. در این بیان نورانی حضرت امیر(ع) مظهر تام اسم جمع الهی یعنی مظهر عالم واحدیت معرفی شده است، اما واسطۀ این فیض، رسول الله اعظم(ص) که که همو صادر نخستین و مظهر فیض اقدس الهی است، در حالی که فیض مقدس(عالم اسماء و صفات الهی)تجلی الهی از مجرای فیض اقدس الهی یعنی رسول الله(ص) می باشد.این مطلب حضرت امام(ره) بسیار عرشی و عالیةالمضامین بوده که شرح که زمانی دیگر می طلبد.

[۳]. ای خدای من، و آقای من و مولا و پروردگارم! گیرم که صبر کنم بر عذابت، اما چگونه بر فراق و دوری تو صبر کنم.

[۴]. علامه مجلسی، بحارالانوار،ج۳۹،ص۱-۲،ح۱،«یک ضربۀ شمشیر علی(ع) در روز(جنگ) خندق، از عبادت انس و جن والاتر و برتر است.»

[۵]. امام خمینی(ره)،صحیفه نور،ج۱۹،ص۶۴٫

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد